لحن و ساختار مناسب مقاله علمی

چطور با لحن و ساختار مناسب مقاله علمی جذاب‌تری بنویسیم؟

خلاصه متن:

لحن، ساختار و محتوای یک مقاله علمی تأثیر زیادی روی درک خواننده از استدلال‌های نویسنده دارد. اگر این عناصر را درست انتخاب کنید، هم مطلبتان قانع‌کننده‌تر می‌شود و هم مقاله‌تان تأثیر بیشتری خواهد داشت. علاوه بر این، انتخاب لحن و ساختار مناسب باعث می‌شود خواننده راحت‌تر متوجه حرفتان شود و

لحن، ساختار و محتوای یک مقاله علمی تأثیر زیادی روی درک خواننده از استدلال‌های نویسنده دارد. اگر این عناصر را درست انتخاب کنید، هم مطلبتان قانع‌کننده‌تر می‌شود و هم مقاله‌تان تأثیر بیشتری خواهد داشت. علاوه بر این، انتخاب لحن و ساختار مناسب باعث می‌شود خواننده راحت‌تر متوجه حرفتان شود و مقاله شما هم انسجام علمی خودش را حفظ کند.

اما چطور بفهمیم چه لحنی و چه ساختاری برای بخش‌های مختلف مقاله مناسب است؟ اولین قدم این است که مشخص کنید چرا دارید آن بخش را می‌نویسید. مثلاً هدف شما ممکن است این باشد که دانش جدیدی به یک حوزه اضافه کنید، شواهد مربوط به یک یافته را ارزیابی کنید، یا یک باور رایج در حوزه تحقیقاتی خودتان را به چالش بکشید.

در این مقاله، راهکارهایی برای انتخاب لحن و ساختار مناسب برای بخش‌های مختلف مقاله را بررسی می‌کنیم. همچنین، سه نوع رایج از پاراگراف‌های علمی را مثال می‌زنیم تا ببینیم هرکدام چطور باید نوشته شوند.

اصول کلی در انتخاب لحن و ساختار

کلمات را با دقت انتخاب کنید: از به‌کار بردن کلماتی که کلی‌گویی می‌کنند، مثل «همیشه» یا «هرگز»، خودداری کنید، مگر اینکه شواهد کافی برای اثباتشان داشته باشید. همچنین، در یک مقاله علمی از کلمات احساسی یا توهین‌آمیز مثل «متنفرم» یا «وحشتناک» استفاده نکنید.

مخاطب را در نظر بگیرید: مطالب خود را با توجه به سطح علمی، انتظارات و ویژگی‌های مخاطبان بنویسید. فرض نکنید که خواننده هیچ اطلاعاتی در مورد موضوع ندارد، اما نیازی هم نیست که نظر رایج را به‌طور کامل رد کنید. همچنین، اگر مقاله شما خوانندگان بین‌المللی دارد، به تفاوت‌های فرهنگی و زبانی آن‌ها توجه کنید.

با زمان پیش بروید: در نوشتن مقاله علمی، بهتر است از زبان رسمی استفاده کنید، اما به‌روز هم باشید. مثلاً استفاده از واژه‌هایی که خیلی قدیمی و غیرمتداول شده‌اند، مثل «بلافاصله» به جای «فوراً»، چندان توصیه نمی‌شود.

  • سبک پیشنهادی برای بیان بهتر مطالب
  • بی‌طرف و علمی
  • ساده و قابل‌فهم
  • محترمانه و مؤدبانه
  • مختصر و واضح

حالا ببینیم این نکات را چطور می‌توان در انواع مختلف پاراگراف‌های علمی به کار برد.

انتخاب لحن و ساختار مناسب برای ۳ نوع پاراگراف

پاراگراف خلاصه‌سازی

این نوع پاراگراف برای جمع‌بندی اطلاعات زیاد در یک بخش کوتاه استفاده می‌شود. هدف این است که خواننده بتواند سریعاً نکات اصلی را متوجه شود. معمولاً در قسمت مقدمه از این نوع پاراگراف استفاده می‌شود تا اطلاعات پس‌زمینه‌ای به مخاطب داده شود.

نکته مهم: در خلاصه‌نویسی، باید کاملاً بی‌طرف باشید و از نظر دادن خودداری کنید.

مثال:
تحقیقات درباره تغییرات اقلیمی نشان می‌دهد که پدیده‌هایی مثل طوفان، خشکسالی و سیل در حال افزایش‌اند. با افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای، اقدامات دولتی برای کاهش اثرات این بحران‌ها کمتر مؤثر واقع می‌شوند. این مسئله نشان‌دهنده نیاز فوری به استراتژی‌های قوی‌تر برای مقابله با تغییرات اقلیمی است.

پاراگراف تحلیلی

این نوع پاراگراف برای بررسی رابطه بین مطالعات مختلف استفاده می‌شود. درحالی‌که پاراگراف خلاصه فقط اطلاعات کلی ارائه می‌کند، پاراگراف تحلیلی داده‌ها را بررسی و ارتباط آن‌ها را مشخص می‌کند.

نکته مهم: باید منطقی و بر پایه شواهد علمی صحبت کنید، نه صرفاً نظر شخصی.

مثال:
بررسی تحقیقات درباره تأثیر تغییرات اقلیمی بر تنوع زیستی نشان می‌دهد که نتایج متفاوتی وجود دارد. برخی از مطالعات به تأثیرات منفی شدید بر گونه‌ها و اکوسیستم‌ها اشاره دارند، درحالی‌که برخی دیگر بر توانایی گونه‌ها در سازگاری با شرایط جدید تأکید می‌کنند. تفاوت در روش‌های تحقیق باعث این نتایج متناقض شده، اما همه پژوهش‌ها بر نقش کلیدی تغییرات اقلیمی در کاهش تنوع زیستی تأکید دارند.

پاراگراف ارزیابی

در این نوع پاراگراف، نویسنده اعتبار یک نظریه، تحقیق یا داده را بررسی می‌کند. این روش معمولاً برای ارزیابی مجدد یافته‌های یک پژوهش، با توجه به داده‌های جدید، یا بررسی قدرت استدلال‌های ارائه‌شده در مقاله به کار می‌رود.

نکته مهم: هنگام نقد یک تحقیق قبلی، لحن محترمانه‌ای داشته باشید و تلاش پژوهشگران قبلی را زیر سؤال نبرید.

مثال:
تحقیقات پیشین، کمبود حمایت دولتی را یکی از عوامل اصلی مشکلات کشاورزان خرد در منطقه Y دانسته‌اند. بااین‌حال، مطالعه اخیر ژانگ و همکاران (۲۰۲۳) نشان می‌دهد که یارانه‌های دولتی به بهبود تاب‌آوری کشاورزان در این منطقه کمک کرده و آن‌ها را در برابر تغییرات محیطی و بازار مقاوم‌تر کرده است.

حرف آخر

انتخاب لحن، ساختار و محتوای مناسب برای مقاله علمی تأثیر زیادی بر درک خوانندگان دارد. اگر این موارد را به‌خوبی رعایت کنید، شانس پذیرش مقاله شما در مجلات علمی افزایش پیدا می‌کند و مقاله‌تان بیشتر مورد استناد قرار می‌گیرد. در پایان نیز به شما توصیه می کنیم که حتما قبل از ارسال مقاله خود به مجله مد نظر از خدمات یک موسسه برای برسی و رفع ایرادات مقاله خود استفاده کنید همچنین اگر نوشتن مقاله کامل برای شما سخت است می توانید برای سفارش مقاله نویسی  از خدمات موسسه انجام مقاله استفاده کنید.

به این صفحه امتیاز بدهید
تصویر سارا رادش

سارا رادش

سلام، من سارا رادش یکی از کارشناسان مقالات رشته برق هستم که با موسسه انجام مقاله همکاری می کنم. من دارای مدرک دکتری رشته برق از دانشگاه تهران هستم که مقالات زیادی در این رشته نگارش و چاپ کرده ام. از آن جایی که علاوه بر انجام مقاله دانشجویی علاقه زیادی به نویسندگی داشتم، تصمیم گرفتم تا نگارش مقالات آموزشی و تخصصی سایت انجام مقاله را نیز به عهده بگیرم. امیدوارم توانسته باشم تمامی تجربیات و تخصص خودم را در این مقالات به شما عزیزان ارائه کنم. همچنین به شما پیشنهاد می کنم که از دسته بندی های زیر نیز بازدید کنید:آی اِس آی و  چالش های دانشجویی
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *