اگر نگاهی به محتوای مراحل چاپ مقاله ISI بیاندازید متوجه خواهید شد که در گام اول باید ژورنال مورد نظر خود را انتخاب کنید. برای انتخاب یک ژورنال خوب و متناسب با مقاله خود باید معیار های زیادی را در نظر بگیرید که در محتوای نحوه بررسی اعتبار مجلات ISI نیز این معیار ها و نحوه انتخاب ژورنال را کاملا آموزش داده ایم.
یکی از این معیار ها ایمپکت فاکتور (Impact Factor ) یا همان ضریب IF است که در این مقاله قصد داریم بصورت اختصاصی به این موضوع بپردازیم. برای اینکه بصورت کامل بدانید ایمپکت فاکتور چیست تا انتهای این مقاله همراه سارا رادش یکی از کارشناسان مجموعه انجام مقاله باشید.
ایمپکت فاکتور چیست؟
شاخص Impact Factor یا همان به اختصار IF یک معیار کمی است که برای مجلات محاسبه می شود. عدد ایمپکت فاکتور به این موضوع اشاره دارد که در یک سال اخیر چه میزان ارجاع دهی به مقالات این مجله شده است. یا به عبارت سادهتر، ایمپکت فاکتور نشان میدهد که بهطور متوسط، هر مقاله منتشر شده در یک مجله خاص چند بار در سالهای اخیر توسط سایر پژوهشگران به عنوان منبع مورد استناد قرار گرفته است. بنابراین طبیعتا هر چقدر این عدد بالاتر باشد آن مجله از مشهوریت و اعتبار بیشتری برخوردار است اما گاهی اوقات پایین بودن این عدد نشان دهنده کم بودن اعتبار مجله مورد نظر نیست. در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.
نحوه محاسبه ایمپکت فاکتور چیست؟
برای اینکه درک بهتری از این موضوع داشته باشید و دقیق تر بدانید ایمپکت فاکتور چیست فرمول محاسبه این شاخص را همراه با توضیحات آموزش خواهیم داد.
به عنوان مثال قصد داریم ضریب IF یک ژورنال را در سال 2023 محاسبه کنیم. برای این کار باید میزان ارجاعات (citation) به این ژورنال را در سال های 2022 و 2021 را داشته باشیم. طبق فرمول این اعداد در صورت فرمول بالا قرار گرفته و با یکدگیر جمع می شوند.
همچنین باید میزان مقالات منتشر شده این ژورنال را در سال های 2022 و 2023 داشته باشیم. این اعداد نیز در مخرج فرمول بالا با یکدگیر جمع می شوند. با تقسیم این اعداد به هم ایمپکت فاکتور به دست می آید.
ایمپکت فاکتور چقدر در انتخاب ژورنال تاثیر گذار است؟
بالا بودن ایمپکت فاکتور همیشه خوب است، اما پایین بودن آن همیشه به معنی بد بودن نیست. همان طور که می دانید هر ژورنالی موضوعات خاصی را پوشش می دهد. به عنوان مثال یک ژورنال مقالات مهندسی را پذیرش می کند. یک ژورنال مقالات روانشناسی را پذیرش می کند، مقالات رشته انسانی، پزشکی و … همه از موضوعاتی هستندکه هر کدام ژورنال های مخصوص خود را دارند.
در این میان میزان متقاضی برای چاپ مقاله در هر رشته برابر نیست. به عنوان مثال رشته های مهندسی نسبت به رشته های انسانی متقاضی و دنبال کننده بیشتری دارند، بنابراین طبیعی است که میزان مقالات چاپ شده مهندسی بیشتر و به همین نسبت میزان ارجاع دهی ها هم بسیار بالاتر است. بنابراین ژورنال های مهندسی از ایمپکت فاکتور بالایی برخوردار هستند و هر ژورنال مهندسی که ایمپکت فاکتور پایینی دارد ضعیف است.
اما ژورنال های رشته انسانی به واسطه دنبال کننده کمی که دارند میزان ایمپکت فاکتور آن ها نسبت به مهندسی کمتر است. اما این عدد کم نشان دهنده اعتبار پایین آن ها نیست. بنابراین در هر رشته ای که هستید باید عدد ایمپکت فاکتور را نسبت به ژورنال های رشته خود مقایسه کنید نه نسبت به ایمپکت فاکتور تمامی رشته ها.
همچنین می توانید با در نظر گرفتن شاخص های دیگر مانند شاخص Q و H indexاعتبار مجلات را مقایسه کنید.
چگونه ایمپکت فاکتور مجلات را مشاهده کنیم؟
برای مشاهده ایمپکت فاکتور مجلات سایت های زیادی وجود دارد، اما همه آن ها رایگان نیستند. به عنوان مثال پایگاه علمی Web of Science بهترین سایت برای دیدن این عدد است. اما متاسفانه برای بازدید از این سایت باید از آی پی دانشگاهی استفاده کنید و یا اشتراک سازمانی داشته باشید.
اما سایتی که رایگان است و می توانید این اعداد را به راحتی مشاهده کنید سایت sciencedirect.com می باشد. برای مشاهده ایمپکت فاکتور در این سایت کافی است مراحل زیر را انجام دهید.
بعد از ورود به این سایت اسم ژورنال های مورد نظر خود را سرچ کنید. سپس روی نام ژورنال خود کلیک کنید تا صفحه های زیر باز شود.
در سایت sciencedirect تصویر بالا باز می شود که بخش مربوط به ایمپکت فاکتور را علامت زده ایم.
جمع بندی
بهتر است بدانید هر چقدر اعتبار مجله و ایمپکت فاکتور آن بالاتر باشد، مراحل نگارش و چاپ مقاله شما سخت تر خواهد بود. بنابراین نیاز به مشاور و یا موسسه ای خواهید داشت که به شما در این راه کمک کند. شما همین الان در سایت یکی از بهترین مجموعه ها یعنی سایت انجام مقاله قرار دارید. برای آشنایی و استفاده از خدمات مقاله ما می توانید از طریق پشتیبانی با ما در ارتباط باشید.