براساس گزارش منتشر شده از سوی مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، ارزیابی و رتبهبندی ۱۱۵ دانشگاه دولتی و ۲۱ دانشگاه غیردولتی کشور توسط گروه تخصصی این مؤسسه انجام شده است. نتایج این رتبهبندی در جلسه ۹۸۰ شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، که در تاریخ ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ برگزار شد، مورد تأیید قرار گرفت.
دکتر محمدمهدی علویان مهر، رئیس مؤسسه ISC، با اشاره به رویکردهای جدید ارزیابی، بیان کرد که دانشگاهها بر اساس شش محور اصلی مورد سنجش قرار گرفتهاند: حوزه آموزشی، پژوهشی، فناوری و نوآوری، مرجعیت و دیپلماسی علمی، فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی دانشجویان، و در نهایت، مدیریت و بهرهوری.
وی توضیح داد که هر یک از این محورهای اصلی شامل مجموعهای از شاخصها و زیرشاخصهاست که به طور دقیق عملکرد دانشگاهها در هر بخش را ارزیابی میکند. این شاخصها به صورت جدولبندیشده ارائه شدهاند تا فرآیند مقایسه و تحلیل سادهتر انجام شود.
دکتر علویان مهر در ادامه توضیح داد که اطلاعات مورد نیاز برای رتبهبندی دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی از سه منبع اصلی گردآوری شده است. نخست، دادههای پژوهشی که از پایگاههای اطلاعاتی ملی و بینالمللی استخراج شده و توسط مدیریت رتبهبندی و تحلیل استنادی مؤسسه ISC مورد بررسی قرار گرفتهاند. دوم، اطلاعاتی که دانشگاهها بهصورت خوداظهاری و از طریق تکمیل پرسشنامههای الکترونیکی ارائه دادهاند. و سوم، برخی اطلاعات تکمیلی که توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمانهای تابعه در اختیار گروه رتبهبندی قرار گرفته است.
او همچنین اشاره کرد که در رتبهبندی سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲، مجموعاً اطلاعات ۱۱۵ دانشگاه دولتی و ۲۱ دانشگاه غیردولتی بررسی شده و هر یک با توجه به ویژگیها و ماهیت خود، دستهبندی و ارزیابی شدهاند.
جزئیات مربوط به دستهبندی دانشگاهها در جدول شماره ۲ آمده است.
رتبه 69 دانشگاه های جامع حاضر در رتبه بندی در جدول 3 نشان داده شده است.
رتبه 24 دانشگاه صنعتی کشور در جدول 4 نشان داده شده است.
رتبه دانشگاه های کشاورزی، هنر، زیرنظام و دانشگاه های دستگاه های اجرایی در جداول 5 تا 8 نشان داده شده است.
رتبه دانشگاه های کشور به صورت درهمکرد در جدول 9 نشان داده شده است.
رتبه دانشگاه های غیردولتی در جدول 10 نشان داده شده است.
منبع خبر: www.isc.ac