نحوه محاسبه IF چگونه است؟
ضریب تاثیر if(Impact Factor) به صورت سالانه توسط موسسه اطلاعات علمی تامسون (ISI) در قالب JCR منتشر می شود. ضریب تاثیر یک شاخص کمی است. این شاخص به ارزیابی، مقایسه و رتبه بندی نشریات علمی در رشته های مختلف در سطح ملی و بین المللی می پردازد. همچنین نشان دهنده فراوانی استناد هایی است که در طول یک دوره زمانی مشخص به یک مقاله چاپ شده در یک نشریه داده می شود.
این شاخص از آنجا دارای اهمیت است که داشتن یک مقاله چاپ شده با ضریب تاثیر بالا، شانس خوانده شدن آن مقاله را توسط سایر محققان افزایش می دهد. از این رو پژوهشگران برای انتشار مقالات خود همواره به دنبال مجلاتی با ضریب تاثیر بالا هستند تا به آنها ارجاع دهی کنند.
Impact Factor فقط در مورد نشریات نمایه شده در بانک اطلاعاتی Web of Science و توسط موسسه ISI برای بیش از 11000 مجله محاسبه و منتشر میشود. محاسبه بر مبنای یک دوره دو ساله صورت می گیرد. IF مجله x از تقسیم نمودن تعداد موارد ارجاع به مقالات دو سال گذشته آن مجله (x) در سال جاری در تمامی مجله ها، به تعداد مقالات منتشر شده در مجله (x) در بازه دو سال گذشته حاصل میآید.
فرضا اگر در سال 1402 جمعا 40 ارجاع به یک مجله صورت گرفته باشد و در آن مجله، در سال 1400 تعداد 26 مقاله و در سال 1401 تعداد 24 مقاله چاپ شده باشد، ضریب ارجاع آن مجله، از تقسیم 40 بر 50 (24+26=50) به دست می آید که 0.8 است، یعنی به طور متوسط، هر مقاله آن نشریه، 0.8 مرتبه، مورد استناد مقالات دیگر قرار گرفته است.
بگذارید یک مثال ساده تر بزنیم تا متوجه شوید:
فرمول پایهای برای محاسبه ضریب تأثیر به این صورت است:
توضیح اجزای فرمول:
- تعداد ارجاعات به مقالات منتشرشده در دو سال اخیر:
- مجموع تعداد ارجاعاتی که در سال مورد نظر به مقالات منتشر شده در دو سال قبل صورت گرفته است.
- تعداد مقالات منتشرشده در همان دو سال:
- تعداد کل مقالات علمی (قابل استناد) که در نشریه طی همان دو سال چاپ شده است.
مثال:
فرض کنید میخواهید IF یک ژورنال را برای سال 2024 محاسبه کنید:
- تعداد ارجاعات به مقالات منتشر شده در سالهای 2022 و 2023 = ۵۰۰
- تعداد کل مقالات منتشرشده در سالهای 2022 و 2023 = ۱۰۰
منابع معتبر برای یافتن IF
If فقط برای بانک اطلاعاتی Web of Science و توسط موسسه ISI منتشر شده است. دو منبع معتبر برای یافتن if وجود دارد. روش اول سایتimpactfactor.ir است که یک سایت ایرانی بوده و روش دیگر این است که از طریق سایت خود مجله به دنبال if باشیم.
سایت ایمپکت فکتور
شاخص ایمپکت فکتور یکی از مهم ترین و شناخته شده ترین شاخص ها جهت بررسی اعتبار مجلات ISI و اطمینان از درجه علمی بالای آنها، شاخصی به نام ضریب تاثیر یا ایمپکت فکتور است. اهمیت این مولفه در تعیین اعتبار مجلات علمی به اندازه ای است که نشریات فاقد این فاکتور از دیدگاه نویسندگان و پژوهشگران، اعتبار لازم برای چاپ مقاله را دارا نخواهند بود.
ایمپکت فکتور را می توان معیار سنجش رفرنس هایی دانست که در یک محدوده زمانی معین، به مقالات یک مجله داده می شود. در این صورت عددی که در نتیجه این محاسبات به دست می آید، ملاکی جهت سنجش و ارزیابی، نشریات مختلف بوده و هرچه این عدد بالاتر باشد، اعتبار و ارزش علمی مجله نیز بالاتر خواهد بود.
مجلاتی که دارای ایمپکت فکتور هستند به دلیل اینکه از صافی های دقیق علمی رد شده اند دارای ارزش علمی بالایی در محیط های آکادمیک هستند و هرچه ضریب ایمپکت فکتور مجله ای بالاتر باشد ارزش و اعتبار علمی آن نیز بیشتر بوده و به همان نسبت مقالات سطح بالاتری را پذیرش می کنند. مجلات بدون ایمپکت فاکتور (Impact Factor) به مجلات علمی اشاره دارد که هنوز توسط سیستم Journal Citation Reports ایمپکت فاکتور به آن ها اختصاص داده نشده است اما نبود ایمپکت فاکتور به معنای بی اعتبار بودن مجله نیست. روش بررسی در قسمت بعدی با تصویر توضیح داده شده است.
2- از طریق سایت مجله مورد نظر
به طوری که اسم ژورنال را چک کرده، وارد سایت آن شده و از این طریق به if مجله دسترسی خواهیم داشت.
توضیح نحوه استفاده از این منابع برای یافتن IF
جستجو در سایت ایمپکت فکتور
در این روش به محض ورود به سایت impactfactor.ir یک قسمت جستجو نمایش داده می شود و کادری باز می شود که داخل آن نوشته شده شناسه گزارش اعتبار سنجی و یا شاپای نشریه که همان خود هشت رقمی است.
برای مثال، if مجله ای با عنوان Open Journal of Ecology با کد ISSN: 2162-1985 را در impactfactor.ir بررسی می کنیم. کافیست کد 8 هشت رقمی را کپی و در کادر مربوطه وارد و بر روی بررسی آنلاین کلیک کنیم.
پس از اینکه کد شاپا را وارد کنید و روی بررسی آنلاین بزنید، این بار گزینه های مختلفی به شما نمایش داده می شود که شرایط مجله را در ژورنال های درون دانشگاهی، نشریات و سایر مجلات هم نشان می دهد.
گزینه های قرمز رنگ به معنی عدم وجود مجله در ژورنال های ذکر شده و گزینه سبز با عبارت ” در فهرست مجلات نمایه شده Master Journal List یافت شد” به معنی این است که این مجله نمایه isi دارد و می توان گفت که از if خوبی برخوردار است
سخن پایانی
سایت های مختلفی وجود دارند که می توانند پاسخ شما به سوال چگونه if مقاله را پیدا کنیم را به سادگی بدهند اما به طور کلی باید تسلط نسبی به کل سایت و اطلاعات هر بخش داشته باشید. موضوع ضریب فاکتور همیشه مورد ارزیابی حوزه های علمی قرار گرفته و هرچه امتیاز این بخش بهتر باشد نتیجه نیز بهتر خواهد بود و همه چیز اصولی ارزیابی می شود. به طور کلی دو منبع سایت ایمپکت فکتور و سایت خود مجله آسانترین روش برای بررسی if یک مقاله است. اگر سوال دارید می توانید آن را در بخش نظرات ذکر کنید تا پشتیبانان موسسه انجام مقاله به انها پاسخ دهند.