نحوه ویرایش مقاله

نحوه ویرایش مقاله قبل از ارسال به ژورنال و یا بعد از ریوایز

خلاصه متن:

اگر می خواهید پس از نوشتن مقاله یک دور آن را از رو بخوانید و غلط املایی را برطرف کنید و کار را جمع شده بدانید، بهتر است اصلاً مقالتان را برای ژورنال ارسال نکنید! تعارف نداریم، ویرایش مقاله آنقدرکارهای ریز و درشت دارد که شاید بیشتر از نوشتن متن

اگر می خواهید پس از نوشتن مقاله یک دور آن را از رو بخوانید و غلط املایی را برطرف کنید و کار را جمع شده بدانید، بهتر است اصلاً مقالتان را برای ژورنال ارسال نکنید! تعارف نداریم، ویرایش مقاله آنقدرکارهای ریز و درشت دارد که شاید بیشتر از نوشتن متن اصلی وقت بگیرد. نحوه ویرایش مقاله توسط افراد متخصص به خوبی درک می شود چون آنها دوره آموزش ویرایش مقاله را پشت سر گذاشته اند.

معرفی انواع ویرایش مقاله

ویرایش مثل دریایی وسیع و بی انتهاست! وقتی می گوییم نحوه ادیت مقاله فقط قرار نیست چند غلط املایی بگیرید و تمام. ویرایش انواع و اقسام دارد و تا دلتان بخواهد می توان راجع به هر یک صحبت کرد. کمی در مورد انواع مختلف ویرایش بیشتر بدانیم.

۱- ویرایش ساختاری و زبانی: رعایت دستور زبان صحیح و اصول و قواعد زبان برای تحویل متن روان و بدون ابهام در قلمرو این نوع ویرایش قرار می گیرد.

۲-ویرایش محتوایی: در قلمرو ویرایش محتوایی، علاوه بر دانش زبانی و دستوری نیاز به تسلط بر روی متن مورد نظر است. تخصص در ویرایش محتوایی بسیار مهم است و شخص ویراستار باید در همان زمینه تحصیلات و تجربه بالایی داشته باشد.

۳-ویرایش گرامری: قلمرو ویرایش گرامری سختگیرانه است. علامت گذاری ها، یک دست سازی دستور زبان و کنترل رسم الخط در این نوع ویرایش قرار می گیرد.

۴-ویرایش فنی یا صوری: ویرایش فنی ظاهر متن شما را خوشگل تر می کند، متن روانتر می شود و خوانایی کار دو چندان خواهد شد. کنترل اندازه قلم، نوع قلم، عنوان فصل ها، بخش و زیر بخش ها و … مربوط به این قسمت است.

مراحل ویرایش:

  • ویرایش اولیه: هر مقاله ای که نوشته می شود بر پایه یک منطقی است. پس باید یک بازبینی اولیه بر پایه همان منطق (وابسته به نوع مجله یا ژورنال) صورت بگیرد. تمرکز اصلی ویرایش اولیه بر روی ساختار کلی متن و ایده های اصلی است و هنوز وارد قلمرو تخصصی نشده است.
  • ویرایش ساختاری: کوتاه سازی جمله های طولانی و بهبود آنها اصلی ترین هدف ویرایش ساختاری است. اگر کلماتی نامناسب هستند باید با کلمات جدید جایگزین شوند. ساده سازی متن و رفع حشو و کاهش انحراف زبان معیار در بخش های مختلف مقاله به خصوص در پاراگراف ها بر عهده ویرایش ساختاری است. ویرایش ساختاری تلاش خود را می کند کلمات انگلیسی را تا جای ممکن به معنای فارسی برگرداند. ساده سازی و روان سازی متن هم در این بخش اهمیت دارد.
  • ویرایش محتوایی:  با شما اتمام حجت می کنیم که ویرایش محتوایی بعد از ویرایش ساختاری است. یعنی فرض ما این است که شما ویرایش ساختاری را رعایت کرده اید. حال نوبت به بررسی صحت اطلاعاتی است که در مقاله به کار رفته. در این قسمت برسی می شود که استدلال های به کار رفته منطقی باشند. محتوای مقاله می بایست با هدفی که در ابتدا گفته شده همخوانی داشته باشد. بررسی مطالب جاافتاده در بین متن و پاورقی، حذف یا خلاصه کردن مطالب تکراری و بدون پیشینه علمی، تنظیم متن و انتقال مطلب به قسمت های دیگر با هدف ایجاد انسجام از مهمترین وظایف ویرایش محتوایی است. در یک کلام ویراستار بیشتر از نویسنده متن اصلی باید به موضوع تسلط داشته باشد. ویرایش محتوایی واقعاً بزرگترین معضل دانشجویان است.
  • ویرایش زبانی: مقاله شما هر چقدر هم قوی باشد، اگر شامل غلط املایی است، واقعاً جالب نخواهد بود. در ویرایش زبانی اشتباهات نگارشی به شکل دقیق برطرف می شوند. ویرایش زبانی گذری به دنیای گرامر میزند تا مشخص شود واژگان در قالب درست خود استفاده شده اند یا نه. استفاده از واژگان مناسب در مکان استاندارد هم مربوط به این نوع ویرایش است.
  • ویرایش فنی: ویرایش فنی به سراغ استانداردهای قالب بندی می رود. اصول دقیق ارجاع دهی هم در این ویرایش اهمیت پیدا میکند. اشتباهات املایی، تایپی و نیم فاصله بخشی از ویرایش فنی است و احتمالاً الان چشمانتان از تعجب گرد شده است. اشتباه تایپی را چه به ویرایش فنی؟! اگر بخواهیم با شما رو راست باشیم ویرایش فنی اصلاح ایرادات املایی و نگارشی است.. یعنی نوعی محکم کاری در بخش ویرایش زبانی محسوب می شود. مشخص کردن قواعد مربوط به نقل قول ها و علائم اختصاری، قواعد عدد نویسی و فرمول نویسی، هماهنگ کردن ارجاعات و پانوشت، پاراگراف بندی صحیح، یکدست سازی متن با استفاده از آوانگاشت اصطلاحات و معادل لاتین کلمات و نمونه خوانی هم بخشی از ویرایش فنی محسوب می شود. سبک و اندازه فونت هم در همین قلمرو قرار گرفته است.

نکات کلیدی برای ویرایش:

  • خواندن مجدد: پس از اینکه متن خود را ویرایش کردید و احتمال سرخوش و شادمان هستید لازم است اجازه دهید یک خواننده عادی زحمت بکشد متن شما را مطالعه کند. شاید چیزی پیدا کرد و شادمانی شما فروکش کرد،  پس خودتان را آماده کنید و روحیه قوی داشته باشید.

استفاده از ابزارهای ویرایش: با یک سرچ ساده سایت هایی مثل آرنگ، پینگو، پرشین، پاک نویس و … به شما معرفی می شوند که تا حدودی می توانند ویرایش لازم را به صورت آنلاین انجام دهند. اما کافی نیست و برای دست گرمی شروع خوبی خواهند بود.

  • دریافت بازخورد: بگذارید پس از ویرایش متن شما توسط افراد مختلف با سلیقه های متنوع خوانده شود و نظرشان را جویا شوید. شاید چیزی که از دید شما جالب است از دید آنها نباشد.
  • صبر و حوصله: ویرایش کار یک ساعت و یک روز نیست. بسته به نوع محتوا واقعاً باید صبر و حوصله خرج کنید. ارزش و اهمیت ویرایش یک متن دقیقاً به اندازه نوشتن آن متن بالاست.

سخن پایانی

به نظر شما انتظار اینکه یک دانشجو کاملاً بتواند به همه نوع ویراستاری تسلط کامل داشته باشد منطقی است؟ برای اطمینان بیشتر از ویرایش صحیح مقاله می توانید از خدمات ادیت مقاله توسط موسسه انجام مقاله استفاده کنید. برای اعتماد به ما با پاسخ به 4 سوال ساده زیر 15 دقیقه مشاوره رایگان و یا 5 درصد تخفیف خواهید داشت.

آیا در ویرایش محتوایی، نیازی به رعایت اصول ساختاری هم است؟

آیا ویرایش فنی می تواند به رفع غلط املایی کمک کند؟

آیا ویرایش ساختاری به تصدیق صحت محتوا می پردازد؟

آیا می توان در زمان کوتاه ویرایش حرفه ای متن داشت؟

به این صفحه امتیاز بدهید
تصویر سارا رادش

سارا رادش

سلام، من سارا رادش یکی از کارشناسان مقالات رشته برق هستم که با موسسه انجام مقاله همکاری می کنم. من دارای مدرک دکتری رشته برق از دانشگاه تهران هستم که مقالات زیادی در این رشته نگارش و چاپ کرده ام. از آن جایی که علاوه بر انجام مقاله دانشجویی علاقه زیادی به نویسندگی داشتم، تصمیم گرفتم تا نگارش مقالات آموزشی و تخصصی سایت انجام مقاله را نیز به عهده بگیرم. امیدوارم توانسته باشم تمامی تجربیات و تخصص خودم را در این مقالات به شما عزیزان ارائه کنم. همچنین به شما پیشنهاد می کنم که از دسته بندی های زیر نیز بازدید کنید:آی اِس آی و  چالش های دانشجویی
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *