نوشتن بخش نتیجه گیری مقاله جزو آخرین کار های یک دانشجو در زمان نگارش مقاله است. طبق تجربه ای که ما در مدت 10 سال نگارش مقاله داشته ایم، متوجه شدیم که این بخش جزو بخش های مهم مقاله است و باید به گونه ای نوشته شود که به سوالی که در بخش مقدمه در ذهن خواننده ایجاد کرده اید پاسخ کامل بدهید و مجددا اهمیت و دلیل نگارش شدن مقاله را یادآور شوید و نشان دهید که چرا این تحقیق ارزشمند بوده است.
نکات مهم در زمان نوشتن بخش نتیجه گیری مقاله
این بخش جایی است که باید نکاتی که در ادامه بیان کرده ایم را بصورت شفاف برای خواننده ذکر کنید.
1-بیان خلاصه موضوع مقاله در بخش ابتدایی
در همان بخش ابتدایی نتیجه گیری باید خلاصه ای از موضوع مقاله را بیان کنید.
برای مثال فرض کنید موضوع مقاله شما مرتبط به بیماری سل است و هدف مقاله شما پیدا کردن راه های درمان جدیدی برای این بیماری است، آنگاه می توانید نتیجه گیری خودتان را همانند متن زیر شروع کنید.
“سل یک بیماری گسترده است که سالانه میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به نرخ هشدار دهنده گسترش سل، به ویژه در کشورهای فقیر، پزشکی متخصصان در حال اجرای استراتژی های جدید برای تشخیص، درمان و مهار این بیماری هستند .”
2-ذکر بخش های مهم هر قسمت مقاله
سعی کنید مهم ترین بخش های هر قسمت را به یکدیگر مرتبط کنید و در بخش نتیجه گیری قرار دهید تا مجددا به خواننده یاد آوری شود که موضوع مقاله چه بود.
نکته ای که باید در این بخش رعایت کنید این است که به جای اینکه صرفاً چیزهایی را که قبلاً گفته اید تکرار کنید، نکات خود را به گونه ای بیان کنید که همه آنها را به هم پیوند دهد و از تکرار شدن جملات جلوگیری شود.
برای مثال در ادامه نمونه ای که در بالا زدیم می توانید بنویسید:
“سل بیماری گسترده ای است که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به نرخ هشدار دهنده شیوع سل، به ویژه در کشورهای فقیر، متخصصان پزشکی در حال اجرای استراتژی های جدیدی برای تشخیص، درمان و مهار این بیماری هستند. در کشورهای در حال توسعه از جمله مواردی که در آفریقا و آسیای جنوب شرقی وجود دارد، شرایط شلوغ، بهداشت نامناسب و عدم دسترسی به مراقبتهای پزشکی، همه عواملی هستند که در گسترش این بیماری نقش دارند سازمان بهداشت جهانی اکنون کمپین هایی را برای رفتن به جوامع در کشورهای در حال توسعه و ارائه آزمایشات و درمان های تشخیصی آغاز کرده است سویه های این بیماری.”
3-نقاط قوت مقاله خود را ذکر کنید
اگر هنوز فرصت نکرده اید که درباره اهمیت مقاله خود صحبت کنید، این بخش آخرین فرصت شما برای ارائه کردن نقاط قوت مقاله است.
4-پاسخ دادن به سوالی که در مقدمه پرسیده اید
شما می توانید در بخش مقدمه خود یک سوال قرار دهید تا نظر خواننده را برای خواندن ادامه مقاله جلب کنید. بخش نتیجه گیری جایی است که مجددا باید این سوال را بیان کنید و پاسخ آن را به خواننده ارائه کنید.
همچنین می توانید در بخش مقدمه یک روایتی را بیان کنید اما آن را به اتمام نرسانید و در بخش نتیجه گیری آن را کامل کنید.
5-از بیان حقیقت نترسید
اگر تحقیق شما پاسخ روشنی به سؤالی که در پایان نامه شما مطرح شده است، ارائه نکرده است، از بیان آن نترسید. فرضیه اولیه خود را مجدداً بیان کنید و مشخص کنید که آیا هنوز آن را باور دارید یا اینکه تحقیقاتی که انجام دادید شروع به تغییر نظر شما کرده است. نشان دهید که ممکن است هنوز پاسخی وجود داشته باشد و تحقیقات بیشتر میتواند روشنگر موضوع مورد نظر باشد.
6- از ارائه اطلاعات جدید خودداری کنید
تمام اطلاعات مهم باید در متن مقاله معرفی شوند و از ارائه مطالب جدید در بخش نتیجه گیری خودداری شود زیرا فرصت کافی برای ارائه کردن آن را نخواهید داشت. پس بدانید که فقط نتیجه گیری باید آنچه را که قبلاً در متن مقاله خود بیان کرده اید خلاصه کند، هرچند که شما ممکن است تحقیقات بیشتر یا فراخوانی برای اقدام را پیشنهاد دهید، اما نباید در نتیجه گیری هیچ مدرک یا واقعیت جدیدی بیان کنید.
7-از تغییر لحن خودداری کنید
تغییر در لحن زمانی اتفاق میافتد که یک مقاله تحقیقاتی با لحن آکادمیک نتیجهگیری عاطفی را ارائه میدهد.
اگر میخواهید به مقالهتان حالتی انسانگرایانهتری بدهید، میتوانید مقاله خود را با داستان یا حکایتی شروع و پایان دهید که به موضوع شما معنای شخصی بیشتری برای خواننده بدهد، با این حال این لحن باید در سراسر مقاله ثابت باشد.
8-عذرخواهی نکنید
شما برای تحقیقاتی که انجام داده اید کلی زحمت کشیده اید، حتی اگر به نتیجه مطلوبی که می خواستید نرسیدید نباید به خاطر این موضوع از خواننده عذر خواهی کنید و تمام تلاش خودتان را زیر سوال ببرید.
اظهارات عذرخواهی شامل عباراتی مانند “من ممکن است متخصص نباشم” یا “این فقط نظر من است” را نباید در بخش نتیجه گیری استفاده کنید.
از هرگونه بیان اول شخص خودداری کنید. به طور کلی اول شخص غیر رسمی در نظر گرفته می شود و با لحن رسمی یک مقاله تحقیقاتی مطابقت ندارد.
سوالات متداول
طول ایده آل برای یک مقدمه و یک نتیجه گیری چیست؟
نتیجه گیری باید حدود 3 تا 6 جمله باشد، شما باید همه چیز را خلاصه کنید تا آن را بصورت کوتاه و شیرین به خواننده بیان کنید.
اگر پایان نامه من برای اثبات یا رد چیزی باشد چگونه می توانم نتیجه گیری کنم؟
در اینجا باید درباره چرایی صحیح بودن نظر خودتان بحث کنید و باید درباره نتایجی را که در مقاله به آنها اشاره کرده اید را تایید کنید.
نتیجه گیری
بهترین بخش مقاله برای بیان کردن کلیات و خلاصه متن شما بخش نتیجه گیری است. از این بخش تمام استفاده را بکنید تا بتوانید مقاله خودتان را به قلب خواننده وارد کنید.
ما سعی می کنیم تا در تمام نتیجه گیری های مقاله خود یک داستان را ذکر کنیم تا خواننده را در بخش پایانی جذب کنیم تا مدت ها بعد از خواندن مقاله، به یاد مقاله ما بماند.
برای مثال بخش بالا یک نمونه از ترفندی هست که ما همیشه استفاده می کنیم و همین سبب می شود که این مقاله تا آخر عمرتان در ذهنتان باقی بماند.
در پایان اگر همچنان در نوشتن بخش نتیجه گیری مقاله خود مشکل دارید، می توانید از خدمات ادیت مقاله توسط موسسه انجام مقاله بهره بگیرید و با خیال راحت مقاله خودتان را برای چاپ شدن به ژورنال مد نظر ارسال کنید.
4 پاسخ
خوب بود
ممنون
وقتی دنبال نمونه متن نتیجه گیری یا یک نمونه نتیجه گیری مقاله بودم، مقالهای پیدا کردم که بیشتر درباره اهمیت نتیجهگیری توضیح داده بود. اما سؤال من این است که در نتیجه گیری مقاله چه بنویسیم که هم مختصر باشد و هم تأثیرگذار؟ چطور میتوانم نتیجهگیریای بنویسم که علاوه بر جمعبندی، خواننده را با یک پیام قوی ترک کند؟
برای نوشتن یک نتیجهگیری خوب، اول به طور خلاصه ایدههای اصلی مقاله را یادآوری کن، ولی از تکرار بیهدف خودداری کن. دوم، به اهمیت موضوع اشاره کن و توضیح بده چرا یافتههایت مهم هستند. سوم، اگر لازم بود، پیشنهادهایی برای تحقیقات آینده یا عملیاتی بده. مثلاً در یک نمونه نتیجه گیری مقاله درباره محیطزیست، میتوانی نتیجه بگیری که همکاری جهانی لازم است و با جملهای انگیزشی مثل “آینده زمین به تصمیمات امروز ما بستگی دارد” تمام کنی. اینجوری نتیجهگیریات تأثیرگذارتر میشود.