تفاوت فاند و بورسیه
به زبانی ساده بورسیه (اسکالرشیپ) نوعی فاند تحصیلی است که تنها هزینه های تحصیل را پوشش می دهد؛ در حالیکه فاند می تواند علاوه بر هزینه های تحصیل، هزینه های زندگی دانشجو را هم فراهم کند. پس می توان گفت که فاند بهتر از بورسیه است و مزایای بیشتری دارد.
بورسیه تحصیلی به نوعی کمک هزینه گفته می شود که از سوی دانشگاه و مراکز آموزشی و سایر ارگان های مشابه به دانشجویان ارائه می شود. بورسیه های تحصیلی معمولاً بازگشتی ندارند یعنی دانشجو در قبال بازگشت هزینه دریافتی وظیفه ای ندارد. به طور کلی بورسیه های تحصیلی اغلب شامل بخشی از هزینه های تحصیل شده و برای کسانی است که توانایی مالی خوبی ندارند و دانشجوی نخبه محسوب می شوند.
بورسیه تحصیلی زیر مجموعه ای از فاند است. در فاندینگ استاد مورد نظر یا دانشگاه خصوصی شهریه تحصیل شخص را تقبل می کند. یعنی متقاضی برای فاند تحصیلی باید رزومه خود را برای استاد ارسال نماید، در صورتی که رزومه و مدارک او تایید شد بر اساس اختیارای که دولت کانادا به استاد داده است، وی می تواند شهریه دانشجو را بپذیرد و خودش آن پرداخت کند. در چنین شرایطی گفته می شود که شخص فاندینگ شده است.
Scholarshipو Fellowship
کسانی که قصد اخذ ویزای تحصیلی کانادا دارند باید تفاوت فاند و بورسیه را به طور دقیق تر بدانند. Scholarship و Fellowship با وجود مفهوم و معنی یکسان، تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند. این تفاوتها عبارتاند از:
- اسکالرشیپ به دانشجویانی تعلق میگیرد که در سطوح بالا قرار دارند در حالی که فلوشیپ فقط به دانشجویانی باتجربه که سابقه کار علمی دارند، تعلق میگیرد.
- اسکالرشیپ برای دانشجویانی که در مقاطع پایین تحصیلی قرار دارند هم امکانپذیر است؛ در حالی که فلوشیپ اینگونه نیست.
- اسکالرشیپ یک کمک مالی در دسترس تر است در حالی که این مورد درباره فلوشیپ صدق نخواهد کرد.
- فلوشیپ همیشه همراه با کمک مالی است. در واقع هزینه زندگی و تحصیل در فلوشیپ پرداخت می شود. اما در اسکلارشیپ اینگونه نیست و کمک هزینه زندگی معنایی ندارد.
پس میتوان گفت که فلوشیپ بهتر از اسکالرشیپ است.
چه زمانی از هر کدام از این اصطلاحات استفاده میشود؟
اگر بخواهیم بدانیم چه زمانی واژه فاند صحیح است و چه زمانی بورسیه تحصیلی باید در ابتدا از منبع مالی هر یک صحبت کنیم. دقت کنید که فاند و بورسیه هر دو به نوعی به دانشجو کمک مالی می کنند اما منبع تامین مالی فاند بیشتر مربوط به استاد مشخص، دانشگاه یا سازمان خصوصی و موارد مشابه است. در حالی که بورسیه توسط صندوق های تامین مالی تهیه می شود.
فاند میتواند همه یا بخشی از هزینههای تحصیل، خوراک، پوشاک، سکونت و در کل زندگی را در خارج از کشور پوشش دهد در چنین حالتی می توان از اصطلاح فاند استفاده کرد، درحالیکه مبلغ اسکالرشیپ لازم است صرف مخارج دانشگاه مانند شهریه و خرید کتاب، شرکت در دورههای آموزشی و … شود.
نکته مهم دیگری درباره تفاوت میان اسکالرشیپ و فاند وجود دارد و آن هم مربوط به بازپرداخت کمکهزینه است. اسکالرشیپ بازپرداخت ندارد اما برخی از فاندها مانند وام های تحصیلی نیازمند بازپرداخت هستند. بازپرداخت این نوع فاند تحصیلی اغلب پس از فارغالتحصیلی و طبق شرایط مشخصی است که به دانشجو اعلام می شود.
انواع فاند
- فاند grant: این فاند بر اساس نیاز دانشجو از سوی سازمان های خیریه پرداخت می شود. کمک هزینه مستقیماً به حساب دانشجو واریز و یا به صورت تخفیف در شهریه خواهد بود.
- فاند waiver: این فاند بیشترین تمرکز خود را بر روی پرداخت هزینه خوابگاه یا هزینه یک واحد درسی دارد. این فاند تنها بخشی از شهریه و هزینه های تحصیلی را پوشش می دهد.
- فاندهای Finaancial و Tuition grant: دو نوع فاند دیگر نیز با نامهای Financial Need و Tuition grant وجود دارد. این فاندها از سری برنامههای دولتی برای کمک به دانشجویان کم بضاعت هستند که پس از بررسیها و برگزاری آزمونهای خاصی که ناتوانی مالی متقاضیان را ثابت میکند، با اخذ تعهدات خاصی از دانشجو ( مانند به پایان رساندن تحصیل )، مبلغی به عنوان کمک هزینه تحصیلی به او پرداخت میکنند.
- فاند فلوشیپ: فلوشیپ (Fellowship) در معنی لغوی خود به معنی مشارکت است و به معنی کمک هزینه برای همکاری و کار مشترک به منظور به دست آوردن دانش متقابل است. از رایجترین انواع فلوشیپ میتوان به فلوشیپ پژوهشی ( Research Fellowship )، فلوشیپ تدریس ( Teaching fellowship )، فلوشیپ پزشکی ( Medical fellowship ) نام برد. به عبارت ساده تر فلوشیپ، اسکالرشیپی است که توسط دولت، سازمان یا دانشگاه به دانشجویان ارائه میشود تا بتوانند بر روی موضوع و پروپزال مورد علاقه خود کار کنند. اکثر فلوشیپ ها به مقاطع دکترا و بالاتر اعطا میشود.
- فول فاند: فول فاند نوعی از کمک هزینه تحصیلی است که تمامی هزینههای دانشجو اعم از هزینه تحصیل، شهریه، هزینه زندگی و … را پوشش میدهد. این نوع بورسیه برای دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا وجود دارد. البته امکان اخذ فول فاند در دوره دکتری و ارشد بیشتر است. با این حال باید بگوییم رقابت برای این نوع فاند زیاد است.
انواع بورسیه
- بورسیه درصدی (porital fund): از اسم این بورسیه مشخص است که دانشگاه تنها درصدی از هزینه دانشجو را تقبل می کند. مبلغ به طور ماهانه به حساب دانشجو واریز می شود. این بورسیه ها معمولاً سهم زیادی از شهریه دانشگاه را پوشش می دهند اما شامل هزینه مسکن و سایر هزینه ها نمی شوند.
- Scholarships اسکولارشیپ – شایسته محوری: این نوع بورسیهها بر پایه شایستگی تحصیلی دانشجو (merit based) هستند و توسط منابع دولتی، شرکتهای خصوصی یا دانشگاهها ارائه میشوند و به این نوع اسکولارشیپها اصطلاحا فلوشیپ (fellowship) هم گفته میشود. برای دریافت این بورسیه تحصیلی کانادا، متقاضی باید دارای صلاحیت های علمی مانند معدل بالا، مقاله، و گاها نمره زبان انگلیسی یا مدرک آزمون جی آر ای (GRE) مناسب باشد.
- Loans – وام برای دانشجویان کانادایی: وامهای دانشجویی نیز برای دانشجویان خارجی، همانند شهروندان کانادایی، موجود است. این بدین معناست که آنها نیز باید این وامها را با همان نرخ سود مشابه شهروندان کانادایی، باز پرداخت کنند. دانشجویان خارجی برای بهره مند شدن از وام دانشجویی می بایست از طریق بانکهای خصوصی کانادا اقدام کنند.
- Teaching Assistants (TA)) – دستیار تدریس: فعالیت به عنوان دستیار تدریس یا آموزش یکی از راههای دریافت کمک هزینه برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری است. بدین صورت که در امر آموزش و یادگیری دانشجویان به اساتید کمک میکنند و در قبال آن هزینه دریافت می کنند. برای اپلای این نوع کمک هزینه باید نمرات بالا در آزمونهای تافل یا آیلتس یا معادل آنها داشته باشید.
- Research Assistantships (RA)) – دستیار تحقیق: دانشجویان کارشناسی ارشد و اغلب دانشجویان دکتری همچنین میتوانند برای دریافت کمک هزینه تحصیل در فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی که معمولا به پایان نامهشان مرتبط نیستند، شرکت کنند. این فعالیتها معمولا ۱۵ تا ۲۰ ساعت در هفته هستند دانشجویان توسط دپارتمان یا دانشکده خاصی برای این نوع از فعالیتها برگزیده میشوند.
شرایط دریافت بورسیه و فاند
- شرایط اخذ فاند کانادا
اخذ فاند تحصیلی هم به شرایط و مدارک خاصی نیاز دارد، در واقع دریافت فاند تحصیلی رابطه مستقیمی با قوانین دانشگاه یا سازمان مورد نظر دارد. در صورت داشتن این شرایط میتوانید نسبت به فاندینگ خود اقدام کنید:
- ارائه ریزنمرات تحصیلی به همراه معدل آخرین مقطع تحصیلی
- داشتن برنامه تحصیلی مشخص
- داشتن توصیه نامه اساتید و انگیزه نامه
- نمره زبان قابل قبول به همراه مدرک معتبر زبان(آیلتس)
- مقالات و پژوهشهای علمی
- اثبات تمکن مالی دانشجو
- ارائه جوایز و اختراعات ثبت شده
- مدارک شناسایی دانشجو(پاسپورت، شناسنامه و..)
لازم است به این نکته توجه داشته باشید که تمام مدارک مربوطه باید به صورت رسمی ترجمه شده در اختیار سازمان یا دانشگاه قرار بگیرد.
- شرایط اخذ بورسیه کانادا
از آنجا که بورسیه تحصیلی به راحتی به همه متقاضیان تعلق نمیگیرد، برای اینکه برنده این رقابت شوید باید ثابت کنید دانشجویی استثنايی با رزومهای خیرهکننده هستید یا به یکی از گروههای اقلیت تعلق دارید.
برای دریافت بورسیه تحصیلی به مدارک زیر نیاز است:
- فرم های درخواستی تکمیل شده؛
- کپی از پاسپورت و سایر اسناد هویتی (به خاطر داشته باشید که حداقل ۶ ماه از تاریخ اعتبار پاسپورت باقی مانده باشد)؛
- کپی از ریزنمرات آخرین سال تحصیلی (ریزنمرات به همراه مهر و امضای رسمی از مرکز آموزشی و در مورد دانشجویان بینالمللی ایرانی، ترجمه مدارک فراموش نکنید).
- مدرک زبان که باید منطبق بر زبان رسمی کشور یا مرکز آموزشی مد نظر باشد. از مدارک معتبر برای این زبانها عبارتند از:
- ← انگلیسی: آیلتس، تافل، کمبریج
- ← اسپانیایی: DELE
- ← فرانسوی: DELF، DALF
- ← آلمانی: DSH، TestDaf، OSD، telc
- نامه هدف یا انگیزه نامه؛
- توصیه نامه
- رزومه.
- علاوه بر مدارکی که گفته می شود ممکن است به موارد زیر هم نیاز پیدا کنید:
- پورتفولیو: دانشجویانی که برای رشتههای هنری، طراحی یا رشتههای مشابه اقدام میکنند، باید پوشه یا پورتفولیویی را از نمونه کارهای خود ارائه دهند که ارزشش کمتر از داشتن معدل بالا نیست. پورتفولیو ویترین مهارتهای شماست.
- اطلاعات مالی والدین شامل اظهارنامه مالیاتی
- گواهی پزشکی یا سلامتی که باید ممهور به کلینیک درمانی یا بیمارستانی از کشور خودتان باشید.
نکته مهم: لازم است همه مدارک به زبان انگلیسی یا زبان کشور مقصد ترجمه شده باشد.
مزایا و معایب فاند و بورسیه
مزایای فاند: پوشش مالی گسترده تر، مناسب برای کسانی که از نظر علمی قوی هستند، شانس بالاتر برای کسانی که با اساتید برتر کانادا در ارتباط هستند.
معایب فاند: شامل افراد کمی می شود. مربوط به فرصت های پژوهشی خاصی است و شامل همه رشته ها و دانشگاه ها نمی شود.
مزایای بورسیه: تنوع بیشتر به نسبت فاند، انعطاف بیشتر از نظر نوع کمک هزینه، افراد بیشتری را پوشش می دهد.
معایب بورسیه: ممکن است مبلغ مالی ارائه شده برای دانشجو کافی نباشد. نیاز به شرکت در آزمون های زبان برای اخذ بورسیه تحصیلی کانادا دارد.
مهاجرت تحصیلی کانادا را آسانتر کن!
انجام مقاله ISI و چاپ مقاله می تواند برای کسانی که به دنبال فاند کامل هستند واقعاً کمک کند و به نوعی کل هزینه زندگی و تحصیل را پوشش دهد. اگر مشکل شما هزینه چاپ مقاله علمی پژوهشی است ما در این زمینه به شما کمک خواهیم کرد، کافی است با پشتیبانان موسسه انجام مقاله در ارتباط باشید.
جایزه بگیرید!
4 سوال از این مقاله مطرح کردیم که با پاسخ به آنها می توانید از 15 دقیقه مشاوره رایگان و یا 5 درصد تخفیف استفاده کنید.
- آیا فاند تحصیلی شامل همه افراد می شود؟
- آیا فول فاند همه هزینه های زندگی و تحصیل را پوشش می دهد؟
- آیا بورسیه تحصیلی نیاز به داشتن مدرک زبان دارد؟
- آیا بورسیه و فاند تحصیلی یکسان هستند؟
سخن پایانی
همانطور که متوجه شدید بورسیه و فاند با ماهیت کمک مالی ارائه می شوند اما می توان بورسیه تحصیلی را زیر مجموعه فاند دانست. قبل از اقدام به مهاجرت به شما پیشنهاد می کنیم که برای کسب اطلاعات بیشتر از صفحه مهاجرت تحصیلی به کانادا نیز بازدید کنید.