شمایی که در این مقاله هستید احتمالا تا الان نگارش مقاله علمی پژوهشی خودتان را تمام کرده اید و حال به دنبال آشنایی با مراحل چاپ مقاله علمی پژوهشی هستید. به هر حال برای رسیدن به هدفی که دارید باید خط به خط این مقاله را مطالعه کنید تا به بهترین شکل بتوانید مقاله علمی پژوهشی خود را چاپ کنید.
گام اول : انتخاب ژورنال مناسب
طبق تجربه های ما در تیم انجام مقاله، مرحله اول باید قبل از شروع نگارش مقاله علمی پژوهشی انجام شود، زیرا بیش از صد ژورنال داخلی و خارجی وجود دارد که هر کدام دارای فرمت بندی، داوری، قوانین و چالش های مخصوص به خود هستند که باید در زمان نگارش مقاله آن ها را رعایت کنید. بنابراین قبل از هر چیزی باید ژورنالی که قصد چاپ مقاله در آن را دارید را انتخاب کنید.
در ادامه نحوه انتخاب ژورنال های خارجی و داخلی را آموزش خواهیم داد.
برای انتخاب ژورنال های خارجی باید به شاخص هایی مانند IF، Hindex، رنکینگ Q و Open Access یا Close Access بودن آن دقت کنید. اگر با این اصطلاحات آشنا نیستید حتما در بخش نظرات سوال خود را بپرسید تا در سریع ترین زمان ممکن پاسخ خودتان را دریافت کنید.
با توجه به شاخص هایی که در بالا ذکر کردیم به هر ژورنال امتیازی تعلق می گرید و هر ژورنالی که دارای امتیازجهانی بیشتری باشد چاپ مقاله در آن سخت تر از باقی ژورنالها خواهد بود و حتی گاهی اوقات چاپ مقاله در آنها دارای هزینه نیز می باشد. بنابراین با توجه به هدفی که دارید باید ژورنال مورد نظر خود را انتخاب کنید.
برای دیدن لیست تمامی ژورنال های خارجی به سایت www.scimagojr.com و mjl.clarivate.com/search-results مراجعه کنید. همچنین برای دیدن ژورنال های Open Access نیز به سایت www.doaj.org مراجعه کنید.
برای پیدا کردن مجلات داخلی معتبر نیز باید به سایت وزارت علوم مراجعه کنید. برای دیدن لیست مجلات به سایت rppc.msrt.ir مراجعه کنید کنید.
نکته چند میلیون دلاری: هر ژورنالی موضوعات مخصوص به خود را دارد، یعنی اینکه برخی از ژورنالها فقط مقالات مربوط به مهندسی را قبول می کنند و برخی دیگر از ژورنالها مقالات مربوط به جغرافیا و… را اکسپت می کند. بنابراین اگر بخواهید یک به یک موضوعات ژورنال ها را بررسی کنید به زمان زیادی نیاز خواهید داشت. اما باتوجه به نکته ای که در زیر ذکر کرده ایم می توانید در سریع ترین زما ممکن ژورنال مورد نظر خود را پیدا کنید.
با وارد شدن به سایت گوگل اسکولار cholar.google.com موضوع مقاله ای که کار کرده اید را به انگلیسی تایپ کنید. سپس تمامی مقالات مشابه به موضوع خودتان را خواهید دید. این مقالات را چک کنید تا ببینید در چه ژورنالی ثبت شده اند. با بررسی چند مقاله و چند ژورنال، در نهایت ژورنال مخصوص خود را پیدا کنید.
گام دوم : آماده سازی مقاله
بعد از انتخاب ژورنال مورد نظر باید مقاله ای متناسب با قوانین و فرمت بندی آن ژورنال را نگارش کنید. در کنار رعایت فرمت درست و قوانین حتما به نکات زبانی و دستوری، فنی و در نهایت استفاده از منابع خوب دقت کنید تا با مشکل فنی روبرو نشوید.
بصورت کلی مقاله شما باید دارای بخش های زیر باشد:
- عنوان
- مشخصات گردآورنده
- چکیده
- کلیدواژه ها
- مقدمه
- بیان مسئله
- اهداف
- پرسش ها و فرضیههای پژوهش
- پیشینه پژوهش
- روش شناسی
- محدوده و محدودیت های پژوهش
- یافتهها
- بحث و نتیجه گیری
- پیشنهادات
- تشکر و قدردانی
- منابع
گام سوم: ارسال مقاله به ژورنال
در این مرحله از آموزش چاپ مقاله علمی پژوهشی به نحوه ارسال مقاله می رسیم. معمولا تمامی ژورنال ها سایت مخصوص خود را دارند و باید از طریق وبسایت رسمی آنها، مقاله خود را برایشان ارسال کنید.
( به عنوان مثال یکی از معروف ترین ژورنال های دنیا nature است که برای چاپ مقاله در آن باید از طریق سایت www.nature.com اقدام کنید. برای یافتن وب سایت رسمی، نام ژورنال مورد نظر خود را در گوگل سرچ کنید تا سایت آن برای شما نمایش داده شود.)
فراموش نکنید که باید همراه فایل اصلی مقاله، فایل های دیگری مانند cover letter و سایر فایل هایی که در بخش قوانین ژورنال نوشته شده است را ارسال کنید. بنابراین قبل از ارسال مقاله حتما بخش قوانین ارسال مقاله را در وب سایت رسمی هر ژورنال مطالعه کنید.
برای اینکه درک بهتری نسبت به این موضوع داشته باشید آموزش زیر را برای شما قرار داده ایم تا با مطالعه آن یاد بگیرید که چگونه مقاله خود را ثبت کنید. به این نکته توجه کنید که مراحل ارسال مقاله به تمامی ژورنالها تقریبا همانند آموزش زیر است اما برای کسب اطلاعات بیشتر، حتما قبل از ارسال مقاله بخش قوانین ژورنال مد نظر را مطالعه کنید.
مراحل ارسال مقاله
پس از انتخاب ژورنال مناسب جهت سابمیت مقاله، ابتدا به سایت ژورنال مد نظر مراجعه کرده و قوانین و فرمت مقاله جهت ارسال را بررسی می نماییم. به عنوان مثال، به سایت یکی از ژورنال های مهم مراجعه کرده که تصویر و لینک آن را در زیر ملاحظه می کنید. بر روی گزینه ی Guide for authorsکلیک کرده و نکات مربوط به فرمت مقاله برای ژورنال فوق را مطالعه می نماییم.

پس از آماده کردن مقاله در فرمت ذکر شده، بر روی گزینه ی Submit your article کلیک کرده که تصویر آن در شکل زیر ارائه شده است.

با کلیک کردن بر روی گزینه ی Submit your article صفحه ی زیر باز می شود.

روی گزینه Register کلیک کنید و مراحل ثبت نام را انجام دهید تا تصویر زیر به شما نمایش داده شود. در این صفحه، بر گزینه ی Submit new manuscript کلیک می کنیم.

در صفحه ی باز شده، ابتدا نوع مقاله را مشخص میکنیم. باتوجه به اینکه هدف ارسال مقاله ISI است، نوع Full length article در این صفحه انتخاب می شود. این گزینه را انتخاب کرده و بر Proceed کلیک میکنیم.

در صفحه ی باز شده روی دکمه Browse زده و فایل های مقاله را آپلود می نماییم. در سمت چپ تصویر زیر، موارد ضرروی جهت آپلود را به رنگ قرمز مشخص شده است که شامل مواردی نظیر Cover leter, Highlights, Manuscript file و Declaration of Interest Statement می باشد. آماده کردن هر کدام از فایل های فوق حاوی نکاتی است که در مقالات دیگر مورد بررسی قرار می گیرند. در این مقاله، فقط هدف بررسی مراحل ارسال مقاله می باشد.

پس از بارگذاری و ارسال فایل های مورد نظر، صفحه ی زیر باز می شود. در این صفحه، موضوع مقاله را مشخص می نماییم و بر گزینه ی Proceedکلیک می کنیم.

در صفحه ی باز شده، داورهای پیشنهادی خود را جهت داوری مقاله مشخص می نماییم و بر گزینه ی Next کلیک می کنیم.

در صفحه ی اجرا شده، چندین سوال از شما پرسیده می شود که با توجه به شرایط مقاله به آن ها پاسخ دهید.

در نهایت اگر پیشنهادی از سمت شما وجود دارد، در صفحه ی زیر آن را بنویسید.

در آخرین مرحله نیز، عنوان مقاله، چکیده، کلمات کلیدی، نویسندگان مقاله و اطلاعات گرنت مقاله مشخص کنید. در نهایت، با انجام کامل مراحل فوق، مراحل ارسال مقاله به اتمام رسیده و بر گزینه ی Build PDF for Approval کلیک کنید.
لازم به ذکر است که بصورت کلی نحوه ارسال مقاله در تمامی ژورنال ها به همین شکل است و فقط ممکن است در برخی جزئیات تفاوت هایی وجود داشته باشد.

گام چهارم: منتظر ماندن برای فرآیند داوری
بعد از ارسال مقاله باید منتظر فرآیند داوری باشید، این فرآیند حداقل 2 هفته و حداکثر 2 ماه طول خواهد کشید. بعد از داوری با پاسخ های زیر ممکن است روبرو شوید که آن ها را هم شرح داده ایم.
- پذیرش یا اکسپت (Accept) مقاله: بهترین پاسخی که می توانید از طرف ادیتور مجله دریافت کنید، همین پاسخ Accept می باشد. اکسپت مقاله علمی پژوهشی به این معنی است که آن ژورنال مقاله شما را تایید کرده است و در ژورنال خود چاپ خواهد کرد. اما بخش بد ماجرا این است که بیش از 99 درصد از شما عزیزان در بار اول، پاسخ Accept دریافت خواهید کرد.
اما نباید نا امید شوید زیرا ما در تیم انجام مقاله خدمات چاپ مقاله علمی پژوهشی را انجام می دهیم که می توانید با سفارش یکی از پلن های موجود با خیال راحت از ثبت شدن مقاله هایتان لذت ببرید. اما اگر قصد ندارید که از خدمات ما استفاده کنید، باید ادامه مقاله را با دقت بیشتری مطالعه کنید تا بتوانید مقاله خودتان را چاپ کنید.
- Revise مقاله: بیشتر افراد با پاسخ revise روبرو می شوند. ریوایز به این معنی است که باید اصلاحاتی که داوران و ادیتور مقاله ارسال کرده اند را بصورت کامل انجام دهید و یک نسخه جدید از مقاله خود را برای آن ها ارسال کنید.
خود revise نیز به 2 بخش minor revision و major revision تقسیم می شود.
- minor revision : این کلمه به این معنی است که اصلاحات مقاله شما کم می باشد و با یک ویرایش سطحی می توانید مقاله خود را مجددا برایشان ارسال کنید. در این بخش معمولا مقاله شما بار دیگر به داوری نمی رود و توسط خود ادیتور بررسی می شود و در صورت تایید مقاله شما اکسپت می شود.
- Major Revise : اگر با این پیام روبرو شدید کار شما کمی سخت تر خواهد بود. البته بسیار بهتر از ریجکت شدن مقاله است. این پیام به این معنی است که مقاله شما ایرادات زیادی دارد. ایراداتی اعم از کم بودن کیفیت بخش علمی مقاله، ایراداتی در منابع و نتایج و … که باید همه آن را ویرایش و یا حتی کلا تغییر دهید. پس از اعمال تغییرات بار دیگر باید مقاله شما داوری شود. اگر در انجام این بخش دچار مشکل شده اید می توانید از خدمات ” ادیت مقاله ” مجموعه ما کمک بگیرید.
- ریجکت (Reject) مقاله: بد ترین پیام برای شما همین پیام است. ریجکت مقاله به این معنی است که مقاله شما بصورت کامل رد شده است و در بسیاری از مواقع دیگر نمی توانید مقاله خود را در آن ژورنال ثبت کنید. بنابراین باید اصلاحات اساسی در مقاله خود ایجاد کنید و بار دیگر مقاله خود را به ژورنال دیگری ارسال کنید.
نکته : بصورت کلی باید در تمامی مجلات داخلی و خارجی مراحل بالا را طی کنید تا بتوانید مقاله علمی پژوهشی خود را چاپ کنید. تفاوت ها فقط در جزئیات است که آن هم با مطالعه قوانین ژورنال ها به راحتی قابل حل است.
اگر خودمان نتوانستیم مراحل بالا را طی کنیم چه کاری باید انجام دهیم؟
قطعا کسانی که قصد دارند برای اولین بار مراحل چاپ مقاله علمی پژوهشی را به تنهایی انجام دهند با چالش ها و مشکلات زیادی روبرو خواهند شد. بنابراین کمک گرفتن از یک موسسه معتبر می تواند تمامی مشکلات شما را حل کند.
اگر دوست دارید که به کمک ما مقاله خودتان را چاپ کنید کافی است که فرم زیر را پر کنید و توضیحات لازم را ارائه دهید.
نکات پایانی آموزش چاپ مقاله علمی پژوهشی
با رعایت نکات زیر می توانید شانس اکسپت مقاله خود را بیشتر کنید:
- ژورنالی متناسب با موضوع خود انتخاب کنید.
- ژورنالی متناسب با کیفیت علمی مقاله خود انتخاب کنید، اگر مقاله شما کیفیت کمی دارد از ژورنال هایی با امتیاز Q3 و Q4 استفاده کنید.
- به هیچ عنوان هم زمان مقاله خود را به چند ژورنال ارسال نکنید.
- اگر عجله دارید از ژورنال های Open Access استفاده کنید.
- سرقت ادبی، علمی نبودن محتوا، عدم رعایت قوانین ارسال، عدم تناسب موضوع مقاله با متن، مشکلات فنی مقاله، عدم وجود نوآوری، نداشتن نتیجه گیری و منابع مناسب، ارسال هم زمان به چند مجله و … از اصلی ترین دلایل ریجکت شدن است.